5 nya böcker på 3 månader!

Så glad att kunna berätta att flera böcker kommit ur mina – olika – sammanhang de senaste månaderna! Dessa böcker/författare är allesammans väl värda att läsa och jag önskar de nyfödda bokbäbisarna lycka till tillsammans med sina författare, nu när de ska stå på egna ben därute!

Den första boken är Carin Hammarbergs ”I min systers skugga” (illustrationer Aja Eriksson). Boken riktar sig till åldersgruppen 9 – 12 år och är en roman som utspelar sig på 1700-talet. Ulrika som ska fylla 13 år hälsar på hos sin farmor på hennes slott i Skåne under sommaren. Det är ett för oss mycket annorlunda Sverige att växa upp i. Ulrika – eller Ulla som hon kallas – är en smart tjej som drömmer om att bli författare. Hon är kär i farmors stallpojke och hon trivs bäst i köket med kokerskan madam Fridh. Får man verkligen vara så som flicka på 1700-talet? Författaren är bosatt i Sjöbo och har arbetat med historiska guidningar. Boken är hennes debut.

”I Boreal var det alltid vinter och mörkt nästan hela tiden.” – Så börjar Ingela Karlssons fantasysaga ”Boreal”. Huvudpersonen Sire är på rymmen hem till sin mormor när hon plötsligt går vilse och hamnar i det magiska landet Boreal. Där väntar man på henne. Drottningen av Boreal berättar att människorna håller på att förlora fantasin och bara Sire kan hjälpa dem att hitta den igen. ”Boreal” är inspirerad av samiska seder, nordisk folktro och naturens egna fenomen. Den är en allåldersbok och riktar sig till dig som gillar spänning, magi och äventyr. Ingela bor i Lund men har rötter i Norrbotten. Boken är hennes debut.

”Jag är inte död – jag är bara gammal” är Ylva Floremans personliga och politiska essäbok där hon ställer omskakande frågor om hur livet ska se ut på ålderns höst. När Ylvas mamma blev oförmögen att ta hand om sig själv började en envis kamp mot byråkratin. Med den kampen kom alla frågor om hur det är att åldras i Sverige. Trots socialtjänstlagens formuleringar om ett värdigt liv, ser verkligheten annorlunda ut. Ylvas bok är rappt skriven, ifrågasättande och rolig – även om skrattet fastnar i halsen. Vem står ut med att inte bli trodd? Detta kan vara en av de djärvaste och viktigaste böckerna på länge. Ylva har en bakgrund som dokumentärfilmare och skribent och är bosatt på Österlen.

Gun-Britt Bergström Lindell kom i dagarna ut med sin fjärde barnbok, ”Russintårtan och Sörgårdsmysteriet”. Huvudpersonen Regina, som kallas för Russintårtan, är på sommaräventyr med kompisarna Moa och Simon. Det är teaterläger på Sörgården med en hel veckas spännande äventyr. Det blir mer dramatiskt än väntat när det visar sig att en stöldliga härjar i trakten. De tre vännerna börjar i smyg ägna sig åt detektivarbete – utan tvekan händer det skumma saker i Sörgårdens källare. Gun-Britt är bosatt i Osby och har varit aktiv som journalist men ägnar sig numera åt författandet.

Ibland måste vi resa bort för att hitta hem.

”Liten resa för stora beslut” är Helen Bartofts debutbok. Den handlar om Isabelle som lever drömliv med make och halvvuxna barn men som upplever att något är fel. Vad är det hennes man döljer för henne? Isabelle tar time out och reser till Gotland för att reda ut sina tankar och känslor. Där blommar livskrisen ut och hon blir sjukskriven. I stugan bredvid hennes finns en man som väcker hennes intresse. Vad ska hända? Helen är bosatt i Vallentuna tillsammans med sin familj.

Om elisabetnorin

Skrivandet och läsandet är hjärtat i min verksamhet. Pedagogik och metodik faller in naturligt i det och är också ett ämne i sig.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.