Vet inte om du har hunnit se SVT:s fantastiska lilla serie ”Det är inte så dumt att bli gammal”. Om inte: njut i alla fall av tredje avsnittet i Play, Åsa Blancks fantastiska dokumentärporträtt av Kent som återtar sitt liv, det han flytt ifrån.
Jag hade glädjen att träffa honom och övriga i Medis 5-gänget för en intervju om deras kulturprojekt förra våren. Just nu hittar jag inte artikeln som skrevs för folkbildningen, så jag lägger ut den här istället. Varsågod, och se filmen som sagt, när vårt samhälle fungerar så här älskar jag det och att få bidra:
***
Mitt i hjärtat av Söder i Stockholm, i självaste Medborgarhuset, bedrivs en kreativ och lustfylld kulturverksamhet på Medis5. Verksamheten har funnits sedan mitten av 90-talet, först i regi av studieförbundet TBV, numera av Sensus. Medis5 är ett omfattande kulturprojekt som täcker flera konstarter: här sysslar en stor grupp människor på daglig basis med teater, musik, skrivande, konst, film, foto och webb.
En av dem som varit med nästan ända från början är Anders Wieslander, som spelat en stor roll för att verksamheten blivit som den blivit.
– Det började som ett projekt, men blev med tiden en daglig verksamhet, berättar han.
Alla som har en plats på Medis5 har någon form av funktionshinder men är framför allt något av specialister inom sina respektive kulturområden. De har alla det gemensamt att de bor i Stockholm och att de får stöd genom LSS.
I de olika grupprummen surrar det av aktivitet. Många sitter vid sina datorer, andra planerar och diskuterar med sina ledare. I hallen finns föremål i montrar, som keramik, på väggarna hänger vackra och detaljerade tuschteckningar. Ledarna har det gemensamt att de är utbildade både inom omsorg och någon konstnärlig inriktning.
Verksamhetschef Mats Eriksson, projektledaren och musiker Hans Lundquist, Anders Wieslander och Lena Hesse turas om att berätta om verksamheten. Det finns alla möjligheter att utvecklas, Anders jobbar mycket med PR som de andra menar att han har en naturlig fallenhet för. Han hade ingen tanke på att lära sig sköta ett mixerbord, men har nu lärt sig det också. Lena har på fredagar börjat praktisera på ett stort kostymförråd. Det ger henne nya kunskaper men öppnar också för ett samarbete som Medis5 kan dra nytta av.
Under 2015 kommer man att kunna lansera och bjuda in till sin egen teatersalong i Medborgarhuset. Den egna teatergruppen, Teater Surra, får på så sätt en egen scen, men det är inte allt: dit kommer Medis5 att kunna bjuda in olika artister och förband. För medisgänget innebär det också att man kommer att öka sitt ansvar och kunnande genom att hjälpa till bakom scenen, med allt från att bära till att sköta teknik och förbereda för föreställningar.
– Eftersom det finns en öppenhet sker det också förändringar, menar Mats, som mer än gärna jobbar med att sälja musikföreställningar.
Dagen efter vårt samtal uppträder musikgruppen på en konferens i Stockholm, några veckor senare reser man ända till Blekinge för att ge konsert.
– Vem som helst kan förstå att det ligger mycket arbete bakom.
Dagen efter ser jag en konferenspublik på sjuttio personer fängslas av musikgruppens framförande. Det 30 minuter långa uppträdandet erbjuder personliga tolkningar av välkända låtar. Anders Wieslander sköter introduktion och klurigt mellansnack. Efteråt visar de långa och uppskattande applåderna att lyssnarna verkligen anammade uppmaningen att ”Get rythm”.