Säkert vårtecken på Nils Holgerssons naturbruksgymnasium

Hej, idag bjuder jag på något udda, inte alls mitt vanliga fält. Det är en nyhetstext, med ganska lokala nyheter, mycket typiska för årstiden. Skåne och landsbygden, som den jag är med de erfarenheter jag har: I love you!

Lördag 16 april är det dags för årets kosläpp på Nils Holgerssons naturbruksgymnasium. Traditionen med kosläpp har funnits i runt tio år och mellan 7000 och 8000 besökare brukar hitta till skolan den här dagen. – Det är ett trevligt vårtecken. Folk kör hit ända från Helsingborg och Landskrona, säger skolans ladugårdsförman Göran Thorsson.

koslapp1Det stora intresset tror han har att göra med någon form av nostalgi. Det är nu i princip bara en äldre generation som har egna direkta erfarenheter av ett liv med kor. Deras barn, som nu är föräldrar har inte någon egen anknytning, utan har fått den av sina föräldrar. De vill gärna ta med sina egna småbarn eftersom de vill föra upplevelserna och insikterna vidare i ytterligare en generation.

– Kossor tycks också röra vid folks hjärtan på ett alldeles särskilt sätt, säger Göran Thorsson. Vi har ofta förskolor här och vi förstår ju att personalen inte själva har någon erfarenhet, men det är mycket uppskattat att få komma hit.

Kossornas glädjehopp och rusningar under kosläppet är ett både spektakulärt och uppskattat skådespel. Skolan släpper ut fem kor i taget vid två tillfällen under dagen. Av de tusentals som kommer till kosläppet är det bara ett fåtal som kan se när korna släpps eftersom de flesta besökare helt enkelt inte får plats.

– Det brukar vara en väldigt glad och positiv stämning och atmosfär trots detta. Alla stallar är ju också öppna, säger Göran Thorsson. Så det går till exempel bra att gå in och klappa kalvarna.

Gården kommer att vara öppen hela dagen och här kommer att finnas aktiviteter för alla. Skoljordbruket med sina ko- och svinstallar står i fokus. Besökare kan även rida på ponny, men också åka traktor och prova olika maskiner.

Arrangemanget är ett samarbete med Skånemejerier och Tetra Pak. Det blir möjligt att smaka på produkter som ost och chokladmjölk och köpa mat i food trucks. Besökare som vill diskutera miljö, hållbarhet och återvinning kan göra det med såväl ostmästare och bönder, som representanter från Skånemejerier och Tetra Pak. Skånemejerier bjuder också besökare att tävla under rubriken ”Pynta en ko”.

Koraserna som skolan håller är till största delen svartvitbrokiga Svensk Holstein, tidigare kallad Svensk Låglandsboskap. Här finns också några SRB, Svensk Rödbrokig boskap, och några få andra raser. Det gemensamma är att de producerar mycket mjölk.

Foto: Skånemejerier.

 

Om elisabetnorin

Skrivandet och läsandet är hjärtat i min verksamhet. Pedagogik och metodik faller in naturligt i det och är också ett ämne i sig.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade, Skåne och märktes , . Bokmärk permalänken.