Hälsning till dig som nu går ut online med dina elever och kursdeltagare

Photocred: Pekka Markkula

Jag har jobbat online med kurser, på distans, med digitalt stöd, delvis i helpdesk-funktioner i runt 15 år. Det mesta har varit inom folkbildningen. Just nu jobbar jag på Ädelfors folkhögskola, Vetlanda. Nu vill jag dela med mig av några erfarenheter.

Så här kommer några tankar, råd och uppmuntran till dig, kollega, som just nu stressar över en fullständigt oväntad situation:

Universitet, folkhögskolor och gymnasier stänger vanlig undervisning på plats – även yngre barn måste kanske snart stanna hemma. Så hur hålla kontakten, med vilka verktyg och redskap? Frågorna är fler än svaren för dig som är klassmentor. När elever/kursdeltagare går hem – blir det troligen för lång tid. Konsekvenserna är oöverskådliga – både då det handlar om vuxna och unga.

Jag vet att många av er är oroliga.

Du måste nu börja använda verktyg för undervisning på Internet, trots att du inte är van. Ta det lugnt. Det är bara teknik. Även om din skola formellt använder sig av Google Classroom eller annan plattform – har ni kanske inte börjat använda möjligheterna fullt ut. Men det är inte tid att diskutera varför just nu.

Nu måste du börja jobba via nätet – och du måste instruera dina elever att använda de digitala verktygen. Kanske på plattor, Androider/iphones, laptops, datorer utan kameror och högtalare … Stress är bara förnamnet.

Du måste alltså bygga ditt fartyg medan du seglar. Ta det enkelt inledningsvis. Samlas på skolan. Lär av varandra. Ta hjälp av skolans IT-ansvarige. Strukturera. Jobba strategiskt med tekniken. Den går alltid att lära sig.

För allra viktigast är att du kommer ihåg eleven – kursdeltagaren. Det är det du är bra på i det fysiska rummet. Det är ingen skillnad om ni befinner er i olika rum och har varsin kamera eller ”telefon” eller annan utrustning. Så här kommer 4 enkla regler:

 1. Gör upp ett tydligt arbetsschema.
  Mycket hänger på att deltagarna snabbt blir vana att vara online. Du ska underlätta genom att ge dem verktyg för arbetet. Du måste vara extremt tydlig med arbetsschema, moduler, deadlines, inlämningars omfång, förväntningar och krav. Du måste ha färdigplanerat åtminstone en vecka i taget inledningsvis.
 2. Se till att du är tillgänglig dagligen.
  Detta kan inte nog betonas. I vanlig skolmiljö löser ni kanske problemen eller fördjupar diskussionerna över lunchen. Det är inte möjligt här, så du måste se till att kompensera för det. Frågan om hur mycket tid du ska lägga bör du ha fortlöpande med din chef.
 3. Jaga genast rätt på den som slirar med deadlines, närvaro och inlämningar.
  Den som inte lämnar in i tid bör uppmärksammas på en gång. Själv har jag en trestegsraket som innebär att jag först mejlar personen. Om inget sker då, skickar jag ett sms. Om jag fortfarande inte får någon respons brukar jag ringa upp. Detta gör jag inom en ganska kort tidsrymd. Allt kan givetvis ha en trovärdig och logisk förklaring, som att deltagaren är sjuk. Påpeka då vikten av att sjukanmäla sig, som på vilket jobb som helst. Min erfarenhet är att om man börjar släppa igenom förseningar destruerar det arbetsmoralen fruktansvärt för alla deltagare.
 4. Bjud på dig själv.
  Stå upp framför webbkameran så får du luft och naturligt kroppsspråk. Använd gärna smileys och animationer när du skriver inlägg. Lägg upp roliga bilder och berättelser som har koppling till kursinnehållet eller länka till YouTube. Ge då och då korta glimtar ur din egen vardag med kursen. När allt kommer omkring delar du ju den här erfarenheten tillsammans med dina deltagare och kan också berätta hur du gör för att få din vardag att fungera. Skämta. Hälsa god morgon. Önska trevlig helg på fredagen. Normalt och socialt men via webben – konstigare är det faktiskt inte.

Lycka till, varmaste hälsningar,

Elisabet

*https://www.loom.com/ – Loom är ett fantastiskt fint verktyg där du kan spela in både dig själv och det du visar på skärmen och dela ut till dina kursdeltagare/elever. Looms Pro-verktyg är gratis för alltid för både lärare och elever just nu, har du annan verksamhet erbjuder man just nu fina rabatter. Snabb och trevlig support online.

*Vi kan fortfarande gå på museer! Även online: här är några av många.

*Ditt vanliga bibliotek lånar ut digitala böcker online. Och i Storytel, Nextory och BookBeat kan du lyssna och/eller läsa digitala böcker. Även Spotify har litterärt material.

*Squid Notes är ett superpraktiskt verktyg. Du kan bearbeta texter i pdf med verktyget som ett vanligt dokument med penna. Superbra i din surfplatta med skärmpenna.

*Så mycket finns att tillgå. Välj just det som är enkelt och funktionellt för dig och dina kollegor.

Sifferpunkterna ovan är omarbetade från en artikel i nättidningen Re:flex som var tänkt för ”distanskurser” inom folkbildningen för flera år sedan. En annan gång, så småningom – när allt det här är över, kan det här kanske vara till nytta.  

Om elisabetnorin

Skrivandet och läsandet är hjärtat i min verksamhet. Pedagogik och metodik faller in naturligt i det och är också ett ämne i sig.
Detta inlägg publicerades i Google Education, Hangouts, metodik & pedagogik, online, skolutveckling, Tre enkla regler - finns inte, utveckling, workshop och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.