Varning för ”förlag”!

Drömmen om att få ge ut sin egen bok lever hos många. I spåren av det dyker det också upp en del ickeseriösa aktörer, som passar på att utnyttja situationen. Idag på em har Sveriges författarförbund gått ut med en varning. Författarförbundet jobbar för en schysst marknad.  Jag vidarebefordrar här:

  • Varning för avtal från Saga Egmont!
    Förbundet satsar nu särskilt på bevakning av avtal för digitala rättigheter
    Den senaste tiden har vi börjat se många avtal gällande digitala rättigheter från det danska förlaget Saga Egmont. Avtalen är problematiska på flera sätt och vi uppmanar tillsvidare medlemmar att inte skriva på avtalen utan istället kontakta förbundets juridiska rådgivning via e-post (juridik@sff.info) eller telefon 08-545 132 00 (välj rådgivning).

    Även du som fått avtal från en annan aktör än Saga Egmont bör skicka in ditt avtal till förbundet, särskilt om det avser rättigheter för flera titlar. Vi har märkt av ett ökat intresse för i synnerhet digitala rättigheter just nu och det är viktigt att dåliga avtalsvillkor inte etableras i branschen.

    I många fall är avtalen konstruerade med bristfälliga eller inga krav på att förlaget utnyttjar rättigheterna. Detta tillsammans med avsaknad av garantihonorar medför att avtalen gör det möjligt för förlagen att samla på sig rättigheter och låsa dessa i många år eller i värsta fall för alltid, utan att betala ersättning till författaren eller översättaren. Hör av dig så berättar vi mer om avtal och digitala rättigheter!

Med vänliga hälsningar,

Malin Koch, Maria Martinsson, Jon Persson (förbundsjurister) och Susanne Steneros (ombud) –

Du hittar deras kontaktuppgifter här:

http://www.forfattarforbundet.se/

 

 

 

 

 

Om elisabetnorin

Skrivandet och läsandet är hjärtat i min verksamhet. Pedagogik och metodik faller in naturligt i det och är också ett ämne i sig.
Detta inlägg publicerades i Författarförbundet, juridik, rättigheter. Bokmärk permalänken.