Tre enkla regler finns inte – del i en annan historia

På kulturnyheterna 1 mars berättade man att en ny avhandling lagts fram vid Umeå universitet. ”Skrivande och blivande” är titeln och författare är Sofia Pulls.

Syftet är att ”undersöka hur skönlitterärt skrivande och skrivande subjekt konstrueras i pedagogiska texter för skrivande, publicerade i Sverige åren 1979-2015. Avhandlingen visar hur ideologiska ställningstaganden och normer för skrivande kommer till uttryck genom texternas utsagor, samtidigt som olika diskurser för skrivande synliggörs. ”

Tre frågor:

  • Vad innebär det att skriva och vad krävs för att skrivandet ska lyckas, enligt de pedagogiska texterna för skrivande under perioden?
  • Vilka normer, ideologiska ställningstagande och diskurser kommer till uttryck i de pedagogiska texternas utsagor?
  • Vilka förändringar och konstanter kan skönjas, och hur kan dessa förstås?

”Tre enkla” är en av flera böcker som Sofia Pulls studerat. Jag har bara precis hunnit börja läsa hennes avhandling här och var, ivrig att se om den ovetenskapliga tolkning jag har av tiden och skrivandet kommer att stärkas. Det blir att ta det från början, inser jag. Så spännande, har aldrig varit i den här änden på snöret tidigare.

Sugen att läsa? Avhandlingen ligger på nätet.

Om elisabetnorin

Skrivandet och läsandet är hjärtat i min verksamhet. Pedagogik och metodik faller in naturligt i det och är också ett ämne i sig.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.